Гастроємності
Для чого потрібна гастроємність і як її вибрати
Гастроємність – це спеціальний тип професійного посуду, який постійно використовують на кухнях ресторанів, кафе, барів та їдалень. Це також відмінний варіант для холодильних і теплових вітрин фаст-фудів або сучасних торгових комплексів. Купити гастроємності не складе ніяких труднощів. Потрібно тільки визначиться з необхідним матеріалом виготовлення, розміром і комплектацією. Які ж матеріали пропонуються на вибір:
- гастроємності з нержавіючої сталі (нержавійки) – найпопулярніші. Вони стійкі до впливу негативних зовнішніх чинників, а також екологічно безпечні;
- гастроємності з полікарбонату (пластикові) – в основному використовують для зберігання продуктів;
- гастроємності з меламіну – служать для гарної презентації різних страв: салатів, десертів, овочів, фруктів і закусок.
Є широкий вибір розмірів гастроємностей. Вони сумісні з обладнанням будь-якого виду та виробника. Контейнери використовуються для різного виду їжі. Наприклад: гастроємності для м'ясних, овочевих, гарячих і холодних страв; закусок; салатів; кондитерських виробів; морозива і багато чого іншого. Список дуже великий. Також є можливість вибрати необхідну комплектацію: гастроємність з кришкою або без.
Призначення:
- гастроємності для смаження в конвекційних печах;
- гастроємності для пароконвектоматів і готування на пару;
- гастроємності для холодильних вітрин, для зберігання в холодильних і морозильних шафах;
- гастроємності для кейтерингу при виїзному обслуговуванні, а також на фуршетах;
- гастроємності для торгівлі на ринках і в павільйонах.
Тепер більш детально опишемо кожен матеріал контейнерів із запропонованих видів.
Гастроємності з нержавіючої сталі: особливості та переваги
Нержавіюча сталь – міцний, жаростійкий матеріал, який не вступає в реакцію з харчовими кислотами і не піддається механічному впливу. Посуд з нержавіючої сталі найбільш універсальний, буває різних розмірів і використовується на всіх етапах готування одночасно. Тобто один і той же посуд може застосовуватися для приготування їжі, її зберігання та презентації. Ще він використовується для викладки товарів у супермаркетах або продуктових магазинах. Можливий варіант виїзної торгівлі.
Переваги гастрономічних ємностей з нержавіючої сталі:
- виготовляються виключно з високоякісної харчової нержавіючої сталі;
- не піддаються корозії і окислювальним реакціям;
- порівняно легкі, незалежно від розміру;
- міцні, завдяки товщині металу (від 0,7 мм до 1. 5 мм);
- стійкі до температурних перепадів;
- довговічні.
Вибираючи даний вид професійного посуду, ви забезпечуєте собі впевненість в її технічних, естетичних і функціональних можливостях.
Гастроємності з пластику (полікарбонату): особливості та переваги
Пластикові або полікарбонатні ємності – ідеальний варіант для зберігання продуктів харчування. Ці контейнери значно легше металевих. Моделі з прозорими стінками забезпечують хороший огляд вмісту. Кришка для гастроємності забезпечує ізоляцію їжі від потрапляння до неї небажаних предметів і допомагає зберігати страви, не змішуючи їх запахи. Лотки мають достатню жорсткість. Це дозволяє розміщувати їх один на одному для зберігання в холодильнику. Гастрономічні ємності з пластику можуть мати вбудовану етикетку: написати дату виготовлення і назву продукту можна прямо на зовнішній стороні спеціальним маркером.
Полікарбонатні ємності мають наступні переваги:
- стійкі до високих перепадів температур, які коливаються від -40 ℃ до +130 ℃;
- є можливість розігрівати в мікрохвильовій печі;
- дуже легкі;
- досить стійкі до пошкоджень.
Гастроємності з пластику також є популярним професійним посудом, досить довговічним. Треба тільки дотримуватися найпростіших норм експлуатації для запобігання утворення на контейнерах відколів або тріщин. Це і є запорука їх довгої служби.
Гастроємності з меламіну: особливості та переваги
Меламінові гастроємності виглядають дуже презентабельно. Вони виготовляються з меламінового порошка, шляхом гарячої штамповки, який має гарний блиск. Є широкий вибір даного посуду: від підносів до сервірувальних блюд. Вони призначені для шведського столу, фуршетів, вітрин або демонстрацій. Їх все частіше починають використовувати в закладах фаст-фуду, торгових центрах і супермаркетах.
Незаперечними перевагами меламінових гастроємностей є:
- гладкість поверхні виробу: забезпечує легке очищення і швидке висихання;
- збереження первісного глянцевого блиску впродовж тривалого часу;
- не піддаються пошкодженням і вигорянню;
- мають привабливий вигляд.
Не рекомендовано мити або зберігати даний вид посуду при температурі вище ніж 70 ℃, а також використовувати її в мікрохвильовій печі. Замороження – цілком допустиме. Граничний допустимий мінімум -20 ℃.
Якщо Вам необхідна ефектна демонстрація продукту, меламінові гастроємності – те, що Ви шукаєте! Страви з меламіну радують око відвідувачів, виглядають елітно і дорого. Є кращою альтернативою фарфору та кераміці.
Розміри гастроємностей
Тут все залежить від призначення. Якщо, наприклад, в ресторані передбачено наявність шведського столу – краще придбати повний комплект гастроємностей. Він також буде незамінним для власників їдалень.
Якщо у Вас виникли питання, Ви можете звернутися до менеджерів ТМ «Brillis». У нас найкращі консультанти, які добре знайомі з нюансами ресторанного бізнесу будь-якого формату. Вони дадуть детальну відповідь на всі Ваші питання, зорієнтують щодо асортименту, розмірів і виробника. Допоможуть підібрати підходящий саме Вашим вимогам посуд.
Виробництво всіх брендів пропонованої продукції здійснюється за єдиним стандартом. Стовідсоткова сумісність з будь-яким з видів гастрономічного профобладнання. Універсальність – це основа всієї концепції даного винаходу.
Тепер, що стосується конкретних цифр. Гастроємності GN 1/1 – це один з основних форматів маркування. Розмір гастроємності GN 1/1 – 530 на 325 міліметрів. Всі інші розміри – його похідні.
Приклади:
- GN 1/2 – 325x265 міліметрів
- GN 1/9 – 108х176 міліметрів
- GN 1/4 – 256х162 міліметрів
Глибина харчових лотків також стандартизована: 10; 20; 40; 65; 100; 150 і 200 міліметрів.
Таблиця всіх розмірів і об’ємів гастроємностей
Модель |
Зовнішні розміри, мм |
Внутрішні розміри, мм |
Глибина, мм |
Об’єм, л |
GN 2/1 |
650x530 |
625x505 |
20 |
деко |
40 |
11 |
|||
65 |
18,4 |
|||
100 |
28,9 |
|||
200 |
57,7 |
|||
GN 1/1 |
530x325 |
505x300 |
20 |
деко |
40 |
5,1 |
|||
65 |
8,5 |
|||
100 |
13,3 |
|||
150 |
20 |
|||
200 |
26,5 |
|||
GN 1/2 |
325x265 |
300x240 |
20 |
деко |
40 |
2,3 |
|||
65 |
3,8 |
|||
100 |
6 |
|||
150 |
8,9 |
|||
200 |
11,7 |
|||
GN 1/3 |
325x176 |
300x151 |
20 |
деко |
40 |
1,4 |
|||
65 |
2,4 |
|||
100 |
3,8 |
|||
150 |
5,5 |
|||
200 |
7,5 |
|||
GN 1/4 |
256х162 |
231х137 |
20 |
підніс |
40 |
1 |
|||
65 |
1,7 |
|||
100 |
2,7 |
|||
150 |
4 |
|||
200 |
5,5 |
|||
GN 1/6 |
176x162 |
151x137 |
65 |
1 |
100 |
1,6 |
|||
150 |
2,2 |
|||
200 |
3,4 |
|||
GN 1/9 |
176x108 |
151x83 |
65 |
0,6 |
100 |
0,9 |
|||
150 |
1,4 |
|||
GN 2/3 |
354x325 |
329x300 |
20 |
підніс |
40 |
3,3 |
|||
65 |
5,4 |
|||
100 |
8,5 |
|||
150 |
13 |
|||
200 |
18 |
|||
GN 2/4 |
530х162 |
505х137 |
20 |
підніс |
40 |
1,5 |
|||
65 |
3,5 |
|||
100 |
5 |
|||
150 |
9 |
Де вигідно купити гастроємності
ТМ «Brillis» – це постачальник номер один професійного інвентаря та обладнання для магазинів і ресторанів, а також аксесуарів та комплектуючих до нього. В тому числі і гастрономічні ємності.
- найбільший склад і асортимент в Україні;
- кваліфікований персонал, який добре знає різні сфери ресторанного бізнесу;
- перевірений, сертифікований продукт, який відповідає всім санітарним нормам України;
- оперативна доставка: відправка в день оплати;
- найнижчі ціни.
Купити гастроємності можна на нашому сайті. Ми маємо великий вибір продукції від світових виробників самих різних розмірів. З кришками і без. Ми пропонуємо тільки якісні професійні гастроємності, ціна на які приємна покупцеві.
Популярні запитання
⚡Як вибрати розмір гастроємності?
Розміри інших ємностей обчислюються, виходячи з GN-1/1. Основне маркування – GN-1/1 з розміром 325х530 мм. Розміри інших ємностей співвідносні з розміром GN-1/1.
Демонструємо обчислення на прикладі гастроємності GN 2/1: стандартну ширину 325 мм множимо на 2 і стандартна довжина 530 мм, виходить 650 х 530 мм.
Або на прикладі гастроємності GN 1/2: стандартна ширина 325 мм, а довжину 530 мм ділимо на 2, виходить 325 х 265 мм.
Загалом, гастроємності мають такі розміри:
- GN-1/2 (265 x 325),
- GN-1/3 (176 x 325),
- GN-1/4 (265 x 162),
- GN-1/6 (176 x 162),
- GN-1/9 (176 x 108),
- GN-2/1 (530 x 650),
- GN-2/3 (354 x 325).
Висота гастроємностей є стандартною: 10 мм, 20 мм, 40 мм, 65 мм, 100 мм, 150 мм, 200 мм.
⚡Що таке гастроємності?
Це універсальна ємність для зберігання, приготування, транспортування, а також презентації харчових продуктів.
⚡Які гастроємності підходять для приготування їжі при високих температурах?
Відмінно підійдуть гастроємності з нержавійки.
⚡З якого матеріалу краще вибрати гастроємності?
Все залежить від застосування. Наприклад, для викладки продукції в холодильних вітринах використовують гастроємності з нержавійки. Для зберігання продуктів – полікарбонатні лотки. Для демонстрації або ефектної подачі страв – меламінові.
⚡Які гастроємності підходять для холодильних вітрин?
Для холодильних вітрин можна застосовувати усі види гастроємностей: гастроємності з нержавійки, полікарбонату та меламіну.